Antik Roma’nın bu canlı ve işlek liman kenti 2000 yıl önce tam Tevere Nehri’nin kıyısındaymış (ostium “nehir ağzı” anlamına gelir.) ama sonraki yüzyılda denizin birkaç kilometre çekilmesi ve nehir yatağının büyük ölçüde yön değiştirmesiyle, karanın ortasında kalakalmış. Ostia İ.Ö. 4. yüzyılda basit bir kale olarak kurulmuştu, ne ki Roma’nın büyümesiyle, Akdeniz’deki ticaret bağlantısı sayesinde, kent de giderek güç kazandı. En önemli ürün, Roma’nın bir milyonluk nüfusunu besleyen tahıldı, bu nedenle buraya horrea denilen devasa depolar inşa edildi. Ürünler, Roma’ya nehir üzerinden gönderilirdi. Ostia’nn şaşaalı günleri İ.S. 4. yüzyılda sona ermiştir ve yaklaşık bin yıldan bu yana burada yerleşim bulunmamaktadır.

Müzenin arkasında güzel bir kafe vardır. Sıcak bir günde burada dinlenebilirsiniz.

Duvar kalıntıları genelde birbirine benzer. Bu nedenle, kayıtlı rehberlerden kiralamak işinize yarayabilir.

Mutlaka Görülmesi Gerekenler

  1. Decumanus Maximus
  2. Tiyatro
  3. Casa di Diana ve Thermopolium
  4. Müze
  5. Forum
  6. Capitolium
  7. Terme dei Sette Sapienti
  8. Cupido ve Psykhe Evi
  9. Terme di Nettuno
  10. Yılanlı Mithraeum

Decumanus Maximus

Antik Via Ostiensis üzerinden kente girebilirsiniz. Solda göreceğiniz beyaz mermer tanrıça, kentin ana caddesi olan Decumanus Maximus’un başında durur.

Tiyatro

Ostia-Antica-tiyatro

Orjinal tiyatro, bugünkü yapıdan iki kat daha yüksekti. Sahne arkasında, ya tarım tanrıçası Ceres’e ya da tiyatro tanrısı Dionysos’a adanmış bir tapınak vardır. Meydanın çevresindeki mozaiklerde, Tahul, vahşi hayvanlar, fildişi ve gemicilik gibi burada yürütülen işkolları görülür.

Casa di Diana ve Thermopolium

Bölgenin güzel bir manzarası için apartman bloğunun tepesine çıkın. Yolun karşısında, duvar resimlerinde mönünün betimlediği taverna – Thermopolium – yer alır.

Müze

Güzel bir biçimde düzenlemiş olan müzede, değerli heykeller, halitler ve kalıntılarda bulumuş mozaikler yer alır. Tanrı Mithra’nın, kozmik boğayı kurban ederken betimlendiği mozaiğe dikkat edin.

Forum

ostia-antica-Forum

Resmi kurumların merkezinde yer alan dikdörtgen forum, sütunlarla sarılmıştır. Tam ortada, ev tanrılarına adanmış bir mabet bulunmaktadır.

Capitolium

Capitolino tanrılarına – luno, lupiter ve minerva – adanmış tapınak kente hakimdir. Merdivenden yukarı çıkın ve eşik taşında, lüks sözcüğünün kaynağı olan Lucullus mermerine bakın.

Terme dei Sette Sapienti

Zarif hamam kompleksinde güzel bir Venüs resmi vardır. Zemin mozaiklerinde ise avcılar ve hayvanlar, çıplak atletler ve deniz manzaraları betimlenmiştir.

Cupido ve Psykhe Evi

Ostia-antica-Cupido-ve-Psykhe-evi

İ.S. 3. yüzyıl tarihli bu Domus, varlıklara ait villaların incelikli bir örneğidir. Evin Dor sütunları, çeşmesi ve mermer kakma dekorasyon unsurları görülmeye değerdir.

Terme di Nettuno

2. Yüzyılda inşa edilmiş olan hamam kompleksi, deniz tanrıları ve deniz yaratıkları mozaikleriyle dekore edilmiştir. Küçük bir terasa çıkarak bunları görebilirsiniz. Sol taraftan ilerleyerek hamamın ısıtma sismine bir göz atabilirsiniz.

Yılanlı Mithraeum

Bu tapınak, İran’dan gelme Mithra kültürüne adanmış 18 Ostia tapınağından biridir. Bu kült, başta liman kentlerinde olmak üzere Roma askerleri arasında çok tutuluyormuş. Fresklerde dikkat çeken yılanlar toprağın bereketini çağrıştırmaktadır. Gizemli törenlerin yapıldığı şölenlerde buradaki platformlara uzanırlarmış.

Yerel Trenle ulaşım çok olaydır. Piramide metro istasyonunun yanındaki Porta San Paolo istanyonundan 20 dakikadır. Tren biletlerinin fiyatı otobüs biletininkiyle aynıdır. Ostia Antica tren istasyonundan yolun üzerinden geçen yaya köprüsünü takip edin ve dümdüz yürüyün. Restoranı geçin, bilet gişesine gelinceye kadar yola devam edin. Sit alanı çok geniştir, şöyle bir dolaşmak isterseniz bile üç saatten önce dışarı çıkamassınız. yürüyüş ayakkabıları, güneş kremi ve sıcak havalarda bir şişe su çok işe yarar.

Ostia Antica Nerede, Ostia Antica nasıl gidilir ?

  • Metro B, tramvay 3 ve 30, ya da 25, 95, 75, 280 no’lu otobüsle Piramide’ye, sonra Porta San Paolo istasyonundan Ostia Antica’ya yerel tren ile gidilebilir.
  • Sabah 8.30, akşam 17.00 saatleri arasında her gün açıktır.
  • Yaz günlerinde sabah 8.30, akşam 19.30 saatleri arasında her gün açıktır.
  • 1 Ocak, 25 aralık ve 1 Mayıs günleri kapalı olduğu günlerdir.
  • Giriş ücreti 6,5 Euro. İndirimli fiyat 3.25 Euro’dur.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here