Dünyanın en küçük ülkesi olan Vatikan 50 hektarlık bir alana yayılır ve Papa’nın başında bulunduğu 550 kişilik nüfusu barındırır, ancak görülmeye değer yerler bu ölçüleri epeyce aşar. Burada bulunan San Pietro Bazilikası, göz alıcı Sistina Şapeli, yemyeşil bahçeler, Fra Angelico, Raffaello ve Pinturicchio tarafından fresklerle bezenmiş daireler ve 10 müze mutlaka görülmeye değer.
Vatikan’ın Tarihi
İtalya’nın tarihiyle hemen hemen aynı tarihe sahip olan dünya Katolik dininin merkezi kabul edilen 0.44 km karelik alana sahiptir. Pontificio ruhban sınıfı tarafından yönetilir. Devlet başkanı Papa’dır.
1929’da İtalya Devleti’yle Kilise arasında Laterano Antlaşması antlaşması imzalandı. Bu antlaşmayla ülkenin resmi dininin Katolik dini olduğu ve Roma’nın kutsal bir şehir olduğu ilan edildi.
Kaynak: Wikipedia
Papa’nın kabul günü
Papa’nın kabul günü genellikle kışın haftada bir kez çarşamba günleri Vatikan şehrinde, yazın ise Roma’ya yaklaşık 40 km. uzaklıktaki Castel Gondolfo’da gerçekleştirilir. Bu genel kabul gününe katılmak için Prefetto della Casa Pontificia, 00120 Città del Vaticanoadresinde bulunan büroya başvurmak gerekir. Katolik dinine mensup olanların bağlı olduğu kiliseden bir yazı getirmesi istenmektedir. Papa’nın kabul gününe katılacak kadınların, uzun kollu, başı kapalı, koyu renkli veya dikkati çekmeyen sade giysilerle; erkeklerin ise koyu renkli ceket ve kravatla katılmaları gerekmektedir.
Kaynak: Wikipedia
Vatikan Müzesinde Mutlaka Görülecek Yerler
- Sistina Şapeli
- Raffaello Odaları
- Belvedere Apollonu
- Raffaello’dan Tecelli
- V. Nicholas Şapeli
- Laokoon
- Caravaggio’dan Çarmıhtan İndiriliş
- Borgia Daireleri
- Belvedere Torsosu
- Leonardo’dan Aziz Hieronymus
Not:San Pietro’dan 15 dakikalık bir yürüyüş ile ulaşılabilen Vatikan Müzeleri’nde, Sistina Şapeli, Papalık Daireleri ve on güzel koleksiyon görülebilir. Sadece belli başlı yerleri görmek istiyorsanız, girişin hemen sağında kalan Pinacoteca’yı ziyaret edin. Sistina Şapeli ve diğer koleksiyonlar sol tarafta kalır.
Sistina Şapeli (Sistine Chapel) Nedir? Sistina Şapeli Öyküsü
Sistina Şapeli’nin freskleri sadece bazı Rönesans sanatçılarının başyapıtlarından ibaret değildir. Bunlar aynı zamanda dinsel bir öykü anlatmaktadır. Papa IV. Sixtus’un 1481-83 yılları arasında Papalık Şapeli’nin duvarlarının dekorasyonu için sipariş verdiği bu sahneler, Tanrı’nın gücünü dünya üzerinde papalara aktardığını anlatarak papalık yetkesini vurgulama amacını taşıyordu. Musa’nın yaşamından sahnelerde, Musa ile Harun’un Tanrı’nın seçilmiş temsilcileri olarak betimlenmeleri, Harun’un başındaki papalık simgesi ve asilerin cezalandırılması öne çıkar. Bu freskin tam karşısında yer alan ve Perugino’nun eseri olan Anahtarlarının Aziz Petrus’a verilmesi, Eski Ahit’le Yeni Ahit arasında bağ kurarak kilisenin gücünün Aziz Petrus’a ve ondan sonra da, portreleri pencerelerin arasında görülen papalara bırakıldığını anlatır. Bunların ardından Michelangelo’nun tavanındaki Yaradılış ve Kurtarılış sahneleri gelir.
İlk Günah
Michelangelo’nun Yaradılış fresklerinin bir bölümünde, İyinin ve Kötünün Bilgisi Ağacı’nın yasak meyvesinden yedikleri için Cennet’ten kovulan Adem ile Havva betimlenmiştir.
Sistina Şapeli’nin Sanatçıları
- Michelangelo (1475-1564)
- Perugino (1450-1523)
- Sandro Botticelli (1445-1510)
- Domenico Ghirlandaio ( 1449-94)
- Luca Signorelli (1450-1523)
- Rosselli (1439-1507)
- Fra Diamante (1430-98)
- Pinturicchio (1454-1513)
- Piero di Cosimo (1462-1521)
- Bartolomeo della Gatta (1448-1502)
Not: Sistina Şapeli çok kalabalık olmaktadır. Ana noktadan giriş yaptığınızda uzun bir yolculuk sizi bekliyor o yüzden Sistina Şapelini ziyaret edeceğiniz zaman kesinlikle günün ilk ziyareti olarak ayarlamanızı tavsiye ederim.
Sistina Şapeli Freskleri
1- Adem ve Havva
Batı sanatının en bildik imgelerinden biri olan bu sahnede, Tanrı öncelikle Adem’e can verir, daha sonra onun kaburgasından Havva’yı yaratır.
2- Yaradılış
Tanrı Karanlığı aydınlıktan, suyu topraktan ayırır, ardından güneşi ve ayı yaratır. Tanrı’nın ayaklarını kirli olarak betimleyen Michelangelo, dine saygısızlık ettiği için kınanmıştı.
3- Nuh’un Sunusu, Tufan ve Nuh’un Sarhoşluğu
Michelangelo tavan fresklerini özel bir yapı iskelesine çıkarak çalışmıştır. Konuların etkili anlatımı ve figürlerin canlılığı sanatçının dehasını da ortaya koymaktadır.
4- Son Yargı
Bu devasa yapıtta yer alan azizler, Ortaçağ simgeleriyle betimlenmiştir. (örneğin Azize Catherina üzerinde şehit edildiği tekerlekle, derisi yüzülen Aziz Bartholomeus ise bıçakla).
5- Biliciler ve Peygamberler
Bu bölümde, İsa’nın gelişini müjdeleyen biliciler ve Yunus gibi İbrani peygamberler betimlenmiştir.
6- Eski Ahit’ten Kurtuluş Sahneleri ve İsa’nın ataları
Pencerelerin üzerinde İsa’nın aile ağacından portreler yer alır. Köşebentlerde ise Davut ve Goliath gibi kanlı kurtuluş sahneleri betimlenmiştir.
7- İsa’nın yaşamından sahneler
Şapelin sağ duvarında Botticelli’den Cüzzamlıların İyileştirilmesi, Ghirlandio’dan Aziz Petrus ile Aziz Andrea’ya Çağrı, daha aşağıda ise Perugino’nun eserleri yer alır.
8- Anahtarların Aziz Petrus’a Verilmesi
Dünyevi iktidarın İsa’dan papalara aktarılmasını betimleyen sahnenin arka planında klasik binalar yer alır. Buradaki her sahne üçe ayrılmıştır.
9- Musa’nın yaşamından sahneler
Sol duvarda, Botticelli’den Yanan Çalı, Signorelli ile della Gatta’dan ise Asasını Yeşu’ya Veren Musa yer alır.
10- Botticelli’den Asilerin Cezalandırılması
Burada, Musa’nın kardeşi Harun’a verilen ruhbanlık ayrıcalığı ve intikam almak isteyen Musa’nın toprağı ikiye ayırması anlatışmıştır.
Raffaello Odaları
Sanatçı 1508 ve 1520 yılları arasında II. Julius’un odalarını dekore etmiştir. La Stanza della Segnatura’da, Rönesans sanatçılarının yüzlerini taşıyan antik filizofların yer aldığı Atina Okulu betimlenmiştir.
Belvedere Apollonu
Yunan aslının İ.Ö. 4. yüzyıl tarihli Roma kopyası, fiziksel güzelliğin simgesi olarak kabul ediliyordu. Bernini, Galleria Borghese’deki Apollon’unda buradan esinlenmiştir.
Raffaello’dan Tecelli
Sanatçı 37 yaşında öldüğünde bu devasa başyapıtı (1517-20) üzerinde çalışıyordu. Eseri öğrencileri tamamlamıştır. Bu sahnede, İsa’nın havarilerin gözlerinin önünde ete kemiğe bürünmesi anlatılmaktadır.
V. Nicholas Şapeli
Vatikan’ın bu küçük mücevheri, fresklerde (1447-50) erken dönem havarileri betimleyen Fra Angelico tarafından yaratışmıştır.
Laokoon
İ.S. 1. yüzyılda kalma ünlü heykel grubunda, Troyalı Antenor’un oğlu sayılan Laokoon ile oğullarının, denizden çıkan iki yılanın saldırısına uğramaları betimlenmiştir.
Caravaggio’dan Çarmıhtan İndiriliş
Caravaggio ışık ve gölge tekniğiyle vurguladığı diyagonal eserinde (1604) köylü figürlerini gerçekçi bir tarzda betimlemiştir.
Borgia Daireleri
Papa VI. Alexander, bu güzel odaların dekorasyonunu, bir zamanlar Raffaello’nun da birlikte çalıştığı Pinturicchio’ya 1492-95 yılları arasında yaptırmıştır. Bugün, duvarlarda, modern sanat koleksiyonundan güzel örnekler görülebilir.
Belvedere Torsosu
Mitolojik kahraman Hercules’in kaslı vücudunu betimleyen İ.Ö. 1. yüzyıl tarihli bu torso Michelangelo gibi Rönesans ustalarının da ilgisini çekmiştir.
Leonardo da Vinci’den Aziz Hieronymus
Leonardo, tamamlanmamış bir çalışma havası taşıyan 1482 tarihli bu eserinde insan anatomisindeki ustalığını sergilemiştir.
San Pietro Bazilikası
Aziz Petrus Bazilikası veya San Pietro Bazilikası (İtalyanca : Basilica di San Pietro in Vaticano) Roma’daki en büyük 4bazilikadan (St.John Lateran Bazilikası, San Pietro Bazilikası, Santa Maria Maggiore Bazilikası, Surların Dışındaki Aziz Paulus Bazilikası) ikincisidir. Vatikan’daki en göze çarpan binadır. Kubbesi ile Roma’nın siluetindeki en önemli parçalardan biridir. Hıristiyanlığın en büyük kilisesidir. 23.000 m² (2,3 ha) arazi üzerine kuruludur. 60.000 kişilik kapasitesi vardır. İstanbul’un Fethi’nden sonra, Kızılelma’nın, Roma’da bulunan Saint-Pierre Kilisesinin mihrabındaki altın top olduğu ileri sürülmüştür.
Bazilika’da, Papalık tarafından yapımı 1507’de durdurulan Basilica di Santa Petronius içerisindeki astronomik saat ve cennet-cehennem freski de bulunur.
San Pietro Bazilikası’nda Neler var ?
1- Pietà
Michelangelo, 1499 yılında bu başyapıtını ortaya koyduğunda 25 yaşındaydı. heykelde, zarafet ve hüzün, görmek ve sonsuzluk iç içe geçmiştir. Bu eser, elinde çekiçle bir adamın “Ben İsa Mesih’im” diye bağırarak Meryem’in burnuna ve parmaklarına zarar verdiği için 1972 yılından bu yana camla korunmaktadır.
2- Kubbe
Michelangelo, San Pietro’nun geniş sahınını kaplayan kubbenin çapını 42metre genişliğinde yaparak, 43.3 metrelik Pantheon’un kubbesine duyduğu hürmeti de ifade etmişti. Kentin göz alıcı manzaralarının yanı sıra, kubbe fenerini de görmek için kubbeye çıkan asansörden sonra, iç ve dış duvarlar arasında yer alan 330 basamaklık bir merdiveni de çıkmanız gerekir.
3- Piazza San Pietro
Bernini’nin büyüleyici bir güzelliğe sahip olan yarım daire biçimindeki sütunlu kemerleri, San Pietro Meydanı’nda, inananları kucaklamak isteyen kollar gibi açılır.Ne yazık ki, dar Ortaçağ sokaklarından meydana çıkıldığında hissedilen etki, Mussolini’nin Via della Conciliazione’yi yaptırmak için yıktırdığı bölge nedeniyle kısmen azalmıştır. Meydandaki dikilitaş ise İskenderiye’den gelmedir.
4- Baldaken
Bernini’nin süslemelerle bezenmiş devasa altar sayvanı, görülmeye değer bir güzelliğe sahiptir. Sayvanın spiral sütunlarının, Papa VIII. Urbanus tarafından Pantheon’un dış kaplamalarından söktürüldüğü söylenir. Barberini ailesinden gelme bir papanın bu denli eski bir tapınağı yağmalamasına öfkelenenler, “Barbarların yağmadığını Berberiniler yaptı” diyerek papayı kıyasıya yermişlerdir.
5- Aziz Petrus Heykeli
Heykeltıraş Arnolfo di Cambio’nun eseri olan 13. yüzyıl tarihli bu bronz, San Pietro’ya yapılan Ortaçağ eklemelerinden biridir. İnananlar, uğur getirmesi için heykelin ayağını öperler ya da dokulmaktan parlamış olan ayağın ucuna ellerini sürerler. Burada genelde uzun sıralar oluşur.
6- Hazinelik
Burada yer alan ilgi çekici ve sıradışı dinsel hazineler arasında, 6. yüzyıldan kalma mücevher kakmalı bronz haç (Crux Vaticana), Donatello’nun ciborium’u gibi Ortaçağ bazilikasından kalma bazı bölümler ve Antonio Pollaiuolo’nun papayı dinsel erdemler ve sanatlarla birlikte betimlediği IV. Sixtus’un bronz mezar kapağı görülmeye değer.
7- Apsis
Bernini’nin görkemli Barok vitrayları, güneş ışınları arasında Kutsal ruhu simgeleyen beyaz güvercin figürünün etrafında gelişir. Vitrayların incelikli mimari detaylarına dikkat edin. Bunların altında, yine Bernini’nin tasarımı olan Aziz Petrus’un koltuğu yer alır. İçerideki fildişi süslemeli ahşap sandalyenin, azizin tahtı olduğu söylenir. Bernini, ayrıca, Papa VIII Urbanus Anıtı’nda Michelangelo’nun Floransa’daki Medici Mezarları’ndan esinlenmiştir. Anıtın renkli mermerden göz alıcı süslemeleri dikkate değer.
8- Mahzen Mezar
Ortaçağ’dan kalma pek çok bazilikanın değerli anıtları, bazilikaların altındaki mahzen mezarlarda saklanmaktadır. 1940’larda yapılan kazı çalışmalarında ünlü kırmızı duvarın arkasında keşfedilen nekropolde, Aziz Petrus’un mezarı olduğuna ilişkin söylentiler çıkmıştı. Duvar, azizin yaşamına ilişkin erken Ortaçağ çizimleriyle kaplıydı ve duvarın arkasındaki bir kutuda insan kemikleri bulunmuştu.
9- VII. Alexander Anıtı
Bernini’nin son eserlerinden biri, nişin gölgelerine gömülmüş Adelet, Doğruluk, İffet ve Basiret figürleridir. Mermerden kumaşın altından başını gösteren iskelet, elinde ölümlülüğü simgeleyen bir kum saati tutmaktadır.
10- Kutsal Kalıtlar
Bir kilise, yakın zamanlara kadar, sahip olduğu dinsel kalıtlara göre değerli bulunurdu. Çarmıhtaki İsa’nın kaburgasına batırılan Aziz Longinus’un mızrağı, İsa’nın çarmıhı taşırken terini sildiği Azize Veronica’nın mendili ve gerçek çarmıhın bir parçası gibi dinsel kalıtlar San Pietro Bazilikası’nda korunmaktadır.
Vatikan’da yemek nerede yenir?
Vatikan Müzeleri’nin içerisinde bir kafe var, ancak genellikle çok kalabalık oluyor.
Papa’yı görebilirsiniz!
Papa, Vatikan’da olduğu zamanlarda her Çarşamba günü sabah ayinlerini yönetir. Ücretsiz bilet almak için Papalık Yüksek Amirliği’nden rezervasyon yaptırabilirsiniz.
Papalık Yüksek Amirliği Rezervasyon için Faks numarası: 06 6988 5863
Vatikan Haritası
Vatikan nerededir? Vatikan tam olarak nerede? Vatikan Roma’da bulunmaktadır. Vatikan Bazilika, müze ve kiliselerden oluşan Hristiyanlığın merkezi olan ülkedir. Vatikan Devleti Türkiye’den vize istememektedir. 90 güne kadar Vatikan’da vizesiz kalınabilir. Ancak Vatikan’a ulaşmak için önce İtalya’ya gitmek gerekiyor. Vatikan’a ulaşım çok kolay. Ottoviano ve Cipro Metro duraklarından Vatikan’a yürüyerek gidebilirsiniz. Ottoviano durağında inip güzel bir atmosferde Vatikan’a yürümek güzel bir hava verecektir. Yolda ufak pastahanelerden güzel tatlılar yiyebilir ve espresso içebilirsiniz.
Vatikan Web Sitesi
www.vatican.va adresinden Vatikan resmi websitesine ulaşabilirsiniz.
Müze ve Şapel ücretleri nelerdir? Saat kaçta açılıyor ? kaçta kapanıyor?
- Müzeler ve Sistina Şapeli, Pazartesi-Cumartesi günleri saat 08:30 dan akşam 18:00 saatlerine kadar açıktır. Son giriş saati 16:00 dır. Ve her ayın son pazar günleri sabah 8:30, öğlen 12:30 saatleri arasında açıktır. Kapalı olduğu zamanlar, 8, 25, 26 Aralık günleri ve 1,6 Ocak günleri kapalıdır. Giriş ücreti kişi başı: 14 Euro. 26 yaşın altındaki öğrenciler için fiyat: 8 Euro.
- San Pietro Bazilikası, Hergün, sabah 07.00 dan akşam 19.00 saatlerine kadar açıktır. Bazilika girişleri ücretsizdir. Hazinelik bölümü girişi 6 Euro. Kubbe, Merdivenler ile 5 Euro, Asasör ile 6 Euro dur. San Pietro Bazilikası danışma hattı: 06 6988 1662