Roma’nın antik kalıntıları arasında en önemli ve görkemli kalıntıların yer aldığı, büyük bir arkeolojik zenginliğe sahip olan bu bölge, Mussolini’nin planladığı Via dei Fori Imperiali’nin yapılmasıyla kabaca hasar görmüştür. İ.S. 72-80 yılları arasında Flavius hanedanından imparatorlar tarafından yaptırılan ve yapıldığı dönemde Flavius Amfiteatrı olarak bilinen devasa Colosseum bölgeye hakimdir. Burada ayrıca, Constantinus Kemeri ile Traianus gibi bazı imparatorların foraları’nın yanı sıra, bugün yeraltı Roma iç mekanının güzel bir örneği olarak kabul edilen, Neron’un İ.S. 1.yüzyıldan kalma Altın Evi de bulunur. Bölgeyi tek bir arkeolojik alan haline getirme projesi yavaş yavaş yürürlüğe konmaktadır.

Mutlaka görülmesi gereken yerler

  1. Colosseum
  2. Traianus Pazarları
  3. Neron’un Altın Evi
  4. Traianus Forumu ve Sütunu
  5. Constantinus Kemeri
  6. Mamertine Zindanı
  7. Rodos Şövalyeleri’nin Merkezi
  8. Nerva Forumu
  9. Iulius Caeser Forumu
  10. Augustus Forumu

1- Colosseum

İtalya’nın başkenti Roma’da bulunan Flavianus Amfitiyatro olarak da bilinen Colosseum bir arenadır. Usta bir komutan olan Vespasianus tarafından MS 72 yılında yapımına başlandı ve MS 80 yılında Titus döneminde tamamlandı. Daha sonraki değişiklikler Domitian hükümdarlığı zamanında yapılmıştır.

Colosseum

İmparatorlar burada Roma halkını eğlendirmek için ve biraz da kendi eğlenceleri için gladyatör dövüşleri düzenlerdi. Bunlardan başka pek çok halk gösterileri, taklit deniz savaşları, hayvan avcılığı, infazlar, meşhur savaşların yeniden canlandırılması, klasik mitolojiye dayanan dramalar olurdu. Colosseum daha sonra barınma yeri, iş dükkânları, dini kışlalar, istiham, taş ocağı, Hıristiyan türbesi olarak çeşitli amaçlarla kullanıldı. Asıl adı Arena iken, sonradan, girişteki heykelin adını aldı. 7 Temmuz 2007 tarihinde, Dünyanın Yeni Yedi Harikası’ndan biri seçildi.

Colosseum’un orijinal adı Amphitheatrum Flavium idi. Sık sık Flavium Amphitheater olarak da adlandırılırdı. Yapı Flavium Hanedanlığı döneminde yapıldığından, orijinal ismi bu uygarlığın adından gelir.

2- Traianus Pazarları

İmparator ile erdemli mimarı Damaskoslu Apollodoros, İ.S. 2.yüzyılın başında bu çekici ve modern görünümlü pazar kompleksini birlikte tasarlayarak hayata geçirmişlerdi. Pazaryeri kompleksinde, üst kattaki idari bürolara ek olarak aşağı katlarda da dükkanların yer aldığı toplam 150 bölüm vardı.

3- Neron’un Altın Evi (Domus Aurea)

Çılgın imparatorun sadece kendi zevki uğruna yaptırdığı bu ev, Roma’nın en görkemli ve en büyük konutlarından biridir. Birkaç dönümlük araziye yayılmış olan evin kendi ormanı bile vardı.

Yangın ve 68 yılında Nero’ya düzenlenen suikast arasında kalan kısa sürede tuğla ve betondan inşaa edilen yapıya adını veren altın yapraklar, sarayın süslemesi için kullanılan yegane malzemeler değildi: stuko tavanların üzerine yarı-değerli taşlar iliştirilmiş, fresklerle süslü duvarlar fildişi ile kaplanmıştı ve tüm bunlar sarayın farklı konularla dekore edilmiş çok sayıdaki odasıyla eşgüdüm içindeydi. Yaşlı Pliny saray yapılırken orada bulunmuş ve bundan Naturalis Historia (Doğla Tarih) adlı eserinde bahsetmiştir.

Bina bitirildiğinde ve (Nero) teslim aldığında, sonunda insan gibi bir eve sahip olduğunundan başka binayı beğendiği yönünde bir şey söyleme lütfunda bulunmadı.

4- Traianus Forumu ve Sütunu

Traianus Forumu o kadar görkemlidir ki, zarafetiyle bütün görenleri büyüler. Bugün, modern sokakların etrafını sardığı forum’da, imparatorun Daçya’da kazandığı zaferleri büyük bir ayrıntı zenginliğiyle betimleyen sütun görülmeye değer. Traianus pazarlarından buraya geçit vardır.

Roma tarzı Dor düzeninde, mermerden bir sütundur. Kaidesiyle birlikte yüksekliği 38 m’yi bulur. Kaidenin içinde Traianus’a ait bir mezar odası vardır. Sütunun içi de oyuktur; burada yer alan 370 cm çapındaki bir döner merdivenle en tepeye ulaşılır. Yapıldığı dönemde sütunun tepesini süsleyen tunç kartal figürü ölümünden sonra Traianus’un tunç bir heykeliyle değiştirilmiş, 1588’de de onun yerine Aziz Pietro’nun bir heykeli konmuştur. Sütunun dış yüzü sarmal bir bezeme bandıyla kaplıdır. 1,2 m enindeki bir bandın uzunluğu yaklaşık 244 m’dir.

Üstünde İmparator Traianus’un Daçya’ya yaptığı iki seferi anlatan alçak kabartma sahneleri vardır.

5- Constantinus Kemeri

Bu zafer takında, ilk Hıristiyan imparatorun, rakibi Maxentius karşısında kazandığı zaferler anlatılır, ancak daha önceki anıtlardan pagan betimlemeler de kullanılmıştır. Bunların arasında İmparator Hadrianus’un sevgilisi Antinous’a adadığı tapınaktan alınma güzel bir av sahnesi dikkate değer.

Constantinus Kemeri

6- Mamertine Zindanı

Rivayete göre, Aziz Petrus bu zindanlarda tutulmuştur. Tutuklular bir delikten zindandaki hücrelere sarkıtıldıktan sonra gün ışığı bile görmeden burada can verirlermiş.

7- Rodos Şövalyeleri’nin Merkezi

12.yüzyıldan kalma bu küçük manastır, Haçlı Seferleri’ne katılan Rodos Şövalyeleri’ne aitti. İçeride, orijinal portiko, üç dükkan ve Aziz Yuhanna Şapeli görülmeye değer.

8- Nerva Forumu

Papa V. Paulus, 17.yüzyılda Acqua Paola çeşmesinin yapımı için yıktırmamış olsaydı, bugün burada mükemmel bir Minerva Tapınağı olacaktı. İki Korint sütun ve üstlerinde, Arakhne söyleninin anlatıldığı bir friz bugüne kadar kalabilmiştir.

9- Iulius Caesar Forumu

Roma’nın imparatorluk forumları arasındaki ilk forumdur. Caesar’ın soyu lulianuslar, atalarını Venüs’e dayandırıyorlardı; bu nedenle Caesae, Venus Genetrix Tapınağı’nı (İ.Ö. 46) yaptırmış ve içine sevdiceği Kleopatra ile kendi heykelini yerleştirmiştir.

caesar-forumu

Sezar ve Augustus dönemlerinden sonra tapınak İmparator Domitian tarafından tamamen yeniden inşaa edilmiştir. Bu yeniden inşaanın asıl nedeni kesin olarak bilinmemektedir.Titus zamanında Roma’nın çoğunu kasıp kavuran yangın Forum Romanum’u da etkisi altına almıştır. Sezar Forumu 95 yılına kadar yeniden inşaa edilmemiştir ve bu tarihte yapılan yeniden inşaa çalışması bir ihtimale göre İmparatorun bu binaya olan kişisel ilgisinin bir kanıtıdır. Zaman içerisinde Curia forumdan ayrılmış ve senato ile ilgili olarak sadece secretarium senatus varlığını sürdürmeye devam etmiştir.

2006 yılı Mayıs Ayı sonlarında Anna de Santis ve Poala Catalano başkanlığındaki bir grup arkeolog Forum içerisinde Temmuz 1999 – Nisan 2006 arasında kazılmış diğer beş mezarla karşılaştırılabilinecek MÖ 10. yüzyıla tarihlenen insansız bir mezar açığa çıkartmışlardır.

10- Augustus Forumu

Iulius Caesar’ın ardılı, kendi forumuna, geniş merdivenleri ve Korint düzenindeki dört sütunuyla dikkat çeken Öç Alıcı Mars Tapınağı’nı yaptırmıştır.

Not: Eğer herşeyi görmek istiyorsanız, bölgeye en az üc saat ayırmanız gerekir. Colosseum ve Neron’un Altın Evi için sıra olabilir. Rehberli tur zorunludur ve bir seferde 30 kişi alınır. Bu nedenle rezervasyon yaptırıp öyle gitmelisiniz. Via IV Novembre üzerinden Traianus Pazarları’na girebilirsiniz. Diğer fora’ya Via dei Fori Imperiali üzerinden gidilebilir.

Colosseum ve İmparatorluk Forası  Nerede? Nasıl Gidilir ?

Colosseum, Roma Forum’unun hemem yanıda yer alıyor. Metro ile ulaşım zaten çok kolay, Colosseum adında metro durağından çıktığınızda direk karşınızda Colosseum’u göreceksiniz. Detaylı haritan hepsini görebilirsiniz.

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here